Fra kostbar, bråkete og treg oppvarming med "kokoverk" dieseldrevet varmluftsaggregat, til supereffektiv og stillegående, elektriske strålevarmere.

– Ethvert firma burde ha en slik!

Det er ikke rart de ansatte er fornøyde.

Font

Hitachi ABB Power Grids i Drammen har utfordringer knyttet til å holde arbeidsmiljøet varmt og behagelig for de ansatte, til tross for at man brukte store summer på oppvarming. Dette endret seg da de gikk fra treg og tungvint oppvarming av varmluft ved hjelp av dieselaggregat, til å bruke elektriske strålevarmere fra Tolcon, sier prosjektleder Ronny Gundersen hos Hitachi ABB.

– Disse elektriske strålevarmerne er helt geniale! Ikke minst fordi de gir umiddelbar varme, og varmer der det trengs uten at man må varme opp hele lokalet. Det kan nesten bli for varmt, og det er en luksus vi ikke er bortskjemt med.

LES OGSÅ: Strålende varmt på teststasjonen

Grønn teknologi

«Lampene» fra Tolcon er elektriske strålevarmere som benytter seg av infrarøde stråler, forteller Anders Aandahl i Tolcon.

– Dette er ikke ny teknologi, men sammensetningen av teknologi er ny. De elektriske strålevarmerne har blitt veldig populære, spesielt i byggebransjen. I likhet med mange andre bransjer har man der stort fokus på klima og miljø, og disse elektriske strålevarmerne sørger for utslippsfri oppvarming.

Kort fortalt baserer de elektriske strålevarmerne fra Tolcon seg på veldig kortbølget varme. Faktisk bruker strålevarmerne akkurat samme bølgelengde som solstråler, og gjør det mulig å bruke målrettet punktvarme selv i store, åpne bygg og telt. Dette sørger for utslippsfri og effektiv oppvarming, som også sparer bedriften store utgifter.

Les mer om  Suncon elektriske strålevarmere

"Disse elektriske strålevarmerne er helt geniale! Ikke minst fordi de gir umiddelbar varme, og varmer der det trengs uten at man må varme opp hele lokalet."

Ronny Gundersen, Hitachi ABB

– Man kan kutte energimengden som kreves med 90 %, sammenlignet med å varme opp med for eksempel dieselaggregat. Vi snakker altså om store besparelser, både når det gjelder utslipp og kostnader.  

Gedigne dimensjoner

Hitachi ABB Power Grids driver med reparasjon og service av transformatorer, og dimensjonene på både utstyr og transformatorer er mildt sagt store. Firmaet er ett av kun to i Norge som jobber med transformatorer av denne størrelsen, og oppdragene kommer fra nær og fjern. Nylig sendte de overhalte transformatorer til henholdsvis Finnmark og Saudi-Arabia.

Totalt har firmaet rundt 70-80 ansatte, men «på gølvet» er de 25 stykker. Og arbeidet kan bli både tungt og kaldt, uansett om det foregår utendørs eller innendørs. For selv om de jobber innendørs, gjør dimensjonene på transformatorene at arbeidet må foregå i en stor, åpen hall hvor takhøyden omtrent er på nivå med skydekket. Dermed kan den også bli bitende kald i årets kaldeste måneder.

LES OGSÅ: Strålende varmt på teststasjonen

I vinter var det imidlertid riktig så behagelig der inne, forteller Ronny. Og det var takket være de nye elektriske strålevarmerne.

– Det er jo ikke store lamper det er snakk om, men de gir oss varme uten problemer. Vi hadde opprinnelig tenkt å installere varmepumper, men så endte vi opp med å installere disse i forkant av vinteren som var. Det har vi ikke angret på, de er helt geniale. En ekstra bonus er at de er så små og portable at vi også kan ta de med ut på oppdrag. Det er rett og slett bare å dra ut stikkontakten og lempe lampen inn i bilen.

Les mer om  Suncon elektriske strålevarmere

Børre Hansen, Hitachi ABB

"Jeg er kjempefornøyd! Klokka 8 om morgenen skrur jeg på lampene, og klokka 9 har det blitt varmt på arbeidsplassen."

Populær blant de ansatte

ABB er så fornøyd at de vurderer å investere i flere elektriske strålevarmere, som skal monteres i taket, forteller Ronny. Kanskje blir det også noen flere portable strålevarmere. Det vil nok falle i smak blant kollegaene som jobber ute i «felt».

– Vi jobber ute hele vinteren, og ofte må vi ta av oss hanskene for å jobbe med koblinger og lignende. Da kan veien være kort til neglebit og hyppig pauser, men med disse elektriske strålevarmerne går det helt fint, og vi kan jobbe uten ubehag. Altså er det en vinn-vinn situasjon, arbeiderne har det mer behagelig, og arbeidsdagen blir mer effektiv.

Børre Hansen, Task Manager i selskapet, er i gang med overhalingen av en 80 tonn tung transformator ute i hallen. Han sier seg hjertens enig med sjefens vurdering.

– Jeg er kjempefornøyd! Klokka 8 om morgenen skrur jeg på lampene, og klokka 9 har det blitt varmt på arbeidsplassen. Det er rett og slett imponerende. Spør du meg, burde ethvert håndverksfirma ha en slik stående ved siden av kappsaga!

Les mer om  Suncon elektriske strålevarmere

Mange fordeler

Før ABB Powergrids installerte lampene fra Tolcon, brukte de dieselaggregat til å varme opp luften i hallen. Den løsningen hadde sine klare ulemper, forteller Ronny Gundersen.

– Med dieselaggregat må man jo varme opp hele rommet, i motsetning til strålevarmerne som sørger for punktvarme der man trenger det. Hallen har såpass stor takhøyde at det blir veldig mye luft å varme opp, og det tar veldig lang tid. I tillegg er de elektriske strålevarmerne helt stillegående, og det kan man ikke si om dieselaggregatene. De bråker, og i tillegg må man stadig fylle på diesel. Med disse lampene trenger vi bare plugge i stikk-kontakten, så er de klare til bruk, uten en lyd.

Mindre logistikk, null utslipp og atskillig lavere driftskostnader er altså summen for firmaet. Og de ansatte er som sagt strålende fornøyde, i så stor grad at de ikke vil nøye seg med å nyte varmen fra Tolcons elektriske strålevarmere på jobb, forteller prosjektleder Gundersen.

– Flere av dem vil kjøpe seg lamper selv, for å ha hjemme. Stort bedre tilbakemelding kan man vel ikke få.

LES OGSÅ: Strålende varmt på teststasjonen

Følg oss i sosiale medier: